Na steeds voor opnieuw verhuizen,

Van tuin naar tuin, van oord naar oord,

Is 't nu gedaan, met al die kruizen,

Wij blijven nu op 'Tuinpark Noord'.

Gedicht van Piet van Beers, oud voorzitter van Tuinpark Noord en dichter

Tuinpark Noord bestaat sinds 1971, nadat een nabijgelegen volkstuinenterrein een andere bestemming kreeg. Dat gebeurde regelmatig, en dan werd er door de gemeente weer een nieuw stuk grond toegewezen, veelal aan de rand van de stad.

Piet van Beers was de eerste voorzitter van de vereniging. In het boek Veertien tuinen en vier seizoenen door Jeroen Ketelaars wordt hij regelmatig genoemd.

Volkstuinen zijn in Tilburg ontstaan in de Tweede Wereldoorlog (1942 Leijpark), in eerste instantie vooral voor de verbouw van groenten, omdat het noodzaak was, maar later werd het een vorm van recreatie, en werden er ook bloemen geteeld. In die tijd werden er ook veel cursussen gegeven voor zowel de tuinders als hun echtgenotes, om de gewonnen groenten in te maken en te verwerken in maaltijden. Dit bleek te voldoen aan een grote behoefte, want op enig moment kwamen daar wel 750 belangstellenden op af. Frater Oelbert stond aan de wieg van deze ontwikkeling. Er was een levendige uitwisseling tussen de vele particuliere en gemeentelijke tuincomplexen middels het maandblad Onze Tuin

Destijds bestond de doelgroep voor volkstuinen vooral uit arbeiders, vaak werkzaam bij de grote Tilburgse werkgevers als de NS en de Volt. Tuinen werden vaak gezien als een verlengde van het eigen huis, om in de buitenlucht bezig te zijn. En omdat Tilburg Noord veel hoogbouw woningen heeft, was de behoefte aan een volkstuin ook juist in Tilburg Noord groot.

De belangstelling voor het houden van een volkstuin fluctueerde in de laatste vijftig jaren enorm. Er waren tijden dat de wachtlijsten voor een tuin uitpuilden en er waren tijden dat er veel tuinen braak lagen. Bij Tuinpark Noord was dat niet anders. Op dit moment zijn alle tuinen verhuurd, en er is een kleine wachtlijst. 

Het verenigingsleven is in de loop van de tijd ook veel veranderd; waar jaren geleden veel activiteiten georganiseerd werden, als paaseieren zoeken met kinderen, bingo's, en zelfs carnavalsfeesten, vinden er heden nog twee activiteiten per jaar plaats, een barbecue in de zomer en een mosselavond in het najaar.